Ik ben voorstander van openheid van zakelijke-zaken onder creatievelingen. De vorige keer dat ik over zo’n onderwerp iets schreef, bleek dat er inderdaad meer creatieve zelfstandigen met hetzelfde gedoe te maken hadden. Dat ging trouwens over acquisitie. Mocht je die ook willen lezen dan kan dat hier: https://www.linkedin.com/pulse/hoe-dan-een-vraag-over-acquisitie-fuelled-/
Dus, bij deze de belofte dat wanneer ik met mijn collega’s ergens, zakelijk gezien, tegen aan loop. Dan gooien we dit gewoon ‘out in the open’ Natuurlijk ter vermaak maar vooral ter lering.
Enfin, laatst had ik dus weer een mooie discussie met mijn collega's. Wat wil ditmaal het geval? 'Wij' van Fuelled kregen een belletje over een potentiële klus. “Uit onze blablabla sessie is gebleken dat wij een animatie voor ons bedrijf willen hebben, wat kost dat?”
Bij ons creatievelingen levert zo’n opmerking eerder meer vrágen op dan antwoorden wat vaak resulteert in de wedervraag: “tsja, dat hangt er vanaf wat u precies wil dat we maken” Wat steevast als antwoord krijgt: “Ja, dat hangt er dus vanaf wat het kost” En zo is het cirkeltje rond.
Het is vrijwel alleen in bepaalde delen van de creatieve sector dat er vreemd wordt opgekeken als je niet kúnt (dus niet eens niet-willen maar niet kúnnen) zeggen wat, in dit voorbeeld, ‘een animatie” kost. Wij zelf gebruiken dan graag het voorbeeld: “U vraagt toch ook niet wat een auto kost”.
Het wil wel eens voorkomen dat je dan als antwoord krijgt: “Nee, maar je kunt toch wel zeggen wat een Fiat, een BMW of een Ferrari kost?"
Ok, touché, dat zou je inderdaad kunnen zeggen. En als je dan de vergelijking trekt naar ons werk dan zou het in dat geval voor ons ook geen enkel probleem zijn om te vertellen wat een project zou kosten. Ervan uit gaande dat de klant een project uit onze portfolio zou aanwijzen en zeggen: ‘maak exact ditzelfde voor mij, maar dan in het groen” Of blauw. Blauw zou ook nog mogen.
Maar dat is niet het geval. Want er wordt niet naar een bestaand project gevraagd. Dus, de voorbeeldvraag die wij eigenlijk hadden moeten gebruiken was: “U vraag toch ook niet wat een op maat gemaakt auto kost zonder te vertellen wat deze bijvoorbeeld moet kunnen?”
Stel dat je for argument's sake zou zeggen: “Goed meneer, u wilt dus ‘iets’ dat ‘lijkt’ op een Fiat. Want die kost 10.000, - Ok, soit, maar ‘iets’ dat op Fiat “lijkt” met rupsbanden en een Lamborghini motor, zal dan misschien nog steeds op Fiat “lijken”, maar kost 50K in plaats van 10K. Dus hoe moet je dat op voorhand begroten en offreren? Door een bedrag van x-euro te roepen en dan maar te hopen dat behalve de rupsbanden en Lamborghini motor er achteraf niet ook nog eens een paar vleugels op hadden moeten zitten?
Behalve dat er heel veel tijd verloren zal gaan aan het over en weer mailen, bellen en vergaderingen om naderhand nog eens duidelijk in kaart te krijgen wát er nu eigenlijk gemaakt moest worden voor die x-euro. Gaat er 1 van 2 dingen gebeuren: óf je hebt te veel betaald voor hetgeen je krijgt. Óf je krijgt iets waar je niet tevreden over bent. Met als reden dat de uitvoerende partij waarschijnlijk te laag heeft ingezet om maar de pitch te winnen. En nu in de problemen komt met het aantal betaalde uren. Dus wat gaan die doen? Nou ja, waarschijnlijk shortcuts pakken om ‘iets’ op te leveren wat enigszins lijkt op wat er afgesproken was. Want er is geen enkele studio (of op zijn minst heel weinig) die gaat zeggen: “hè, jammer, we redden het niet met de uren, nou ja, laten we het maar afmaken zoals we bedacht hadden en dan verdienen we maar niets”.
Natuurlijk zijn er klanten die precies voor ogen hebben waar ze om vragen. Maar het is meer dan eens dat we in de discussies zoals in het begin beschreven staat belanden. En juist voor hen is het goed om eerst ten rade te gaan wat ze nu eigenlijk vragen en is het volgende idee misschien een uitkomst.
Want er worden bakken met geld uitgegeven voor moeilijke plannen bedacht door hele slimme mensen. Maar uitvogelen hoe het een en ander er uiteindelijk uit moet gaan zien. Wie dit moet gaan maken. Wanneer daar dan mee moet worden begonnen om de lancering te halen. En als klap op de vuurpijl wat dat eigenlijk moet gaan kosten. Tsja, dat zit vaak niet bij die plannen inbegrepen merken wij.
Wij stellen dan voor om een R&D sessie (research & development) op zetten met iemand die zich wat vaker met zulke vragen bezighoudt (hi!!) Dit heeft namelijk voor iedereen alleen maar voordelen. Want behalve antwoorden op vragen die wij nodig hebben om een offerte te kunnen opstellen geeft het je zelf ook een schat aan informatie waardoor je nog beter inzicht krijgt in de haalbaarheid en effectiviteit van je plannen.
Denk bijvoorbeeld aan vragen als: Welke techniek is het meest geschikt voor wat we willen. En automatisch: welke mogelijkheden en/ of beperkingen brengt dit met zich mee - een video biedt natuurlijk andere mogelijkheden dan een glossy magazine. Hoe is deze keuze van invloed op het budget? Een projection mapping op een gebouw is natuurlijk duurder dan een photoshoot. Past de gekozen studio of de manier van werken wel bij de gekozen stijl en het bedrijf zelf? Waar moet een studio überhaupt aan voldoen? - is dit puur een financiële kwestie of huren we straks een van Gogh om een Dalí te schilderen en zijn we dan teleurgesteld? Wanneer moeten de werkzaamheden aanvangen om überhaupt deadlines van die geweldige plannen te behalen.
Door antwoorden op deze vragen te bundelen met een geschreven script, verschillende stijlvoorbeelden, storyboard(s) en een kosten overzicht, worden er niet alleen zaken met betrekking tot doelstellingen en strategie inzichtelijk. Maar ook omtrent de haalbaarheid en uitvoering van het project.
En de meeste studio’s (wij althans wel) doen dit voor een zeer coulant bedrag en vrijblijvend. Dus zelfs als blijkt dat wij de opdracht niet gaan uitvoeren. Omdat ons werk niet geheel aansluit bij de gekozen stijl bijvoorbeeld. Dan heb je als klant nog steeds de vrijheid om rond te shoppen maar met het verschil dat je nu tegen elke gewenste partij, net zoals in een autoshowroom, kan zeggen; “Ik wil dit, wat kost dat hier”
Door een klein bedrag van tevoren te investeren bespaar je uiteindelijk voor alle partijen een hoop tijd en geld. Zijn er bij jullie ook al allerhande targets en doelen opgesteld die gehaald moeten worden maar heb je (nog) geen idee hoe dit er überhaupt uit moet gaan zien? Misschien is zo’n R&D document dan iets voor jullie club.
Geef ons even een seintje en dan leggen we je precies uit hoe dit jullie gaat helpen en jij als held van de dag de vrijdagborrel kunt claimen.